Zorg om zelfredzaamheid, ook nadat de jongere 18 jaar is
Veel jongeren zijn rond hun 18e verjaardag voldoende op hun plek in de Nederlandse maatschappij. Zij kunnen en willen zelfstandig hun toekomst tegemoet. Maar er zijn ook jongeren van 18 jaar die het nog moeilijk vinden om voor zichzelf te zorgen, en die nog te weinig bescherming hebben gevonden bij mensen om hen heen. Soms zijn ze vlak voor hun 18e verjaardag bij ons aangekomen en zijn ze daarom nog te kort begeleid. Of ze hebben het mentaal moeilijk, waardoor ze ook lastiger leren. Om ervoor te zorgen dat ook deze jongeren zonder risico’s zelfstandig leren worden, begeleiden we hen ook na hun 18e verjaardag.
Hoe we jongeren begeleiden
We helpen jongeren op verschillende gebieden. Zowel praktisch als emotioneel. Zo helpen we ze in het opbouwen en vasthouden van een dagelijkse structuur, met school en/of werk en een goed sociaal netwerk. We maken de jongeren wegwijs in financiën en in de geschreven en ongeschreven regels in Nederland.
Emotioneel helpen we de jongeren bijvoorbeeld in het omgaan met verlies. Deze jongeren hebben noodgedwongen afscheid moeten nemen van hun familie, vrienden en land. Daarbij komt dat sommige jongeren ook tijdens de vlucht dierbaren zijn verloren. Door overlijden of door hen uit het oog te verliezen in de hectiek van de vlucht. We helpen jongeren te rouwen in een cultuur die anders rouwt dan zij gewend zijn.
Ook helpen we ze bij hun problemen door (ernstig) traumatische ervaringen. Denk hierbij aan concentratieproblemen, angstproblemen, nachtmerries of herbelevingen. Maar ook aan het omgaan met stressvolle situaties hier en de druk die mensensmokkelaars ook na aankomst in Nederland op hen uitoefenen.
Tot slot helpen we deze jongeren hun weg te vinden binnen twee culturen. Hoe kunnen ze hierin worden wie zij willen zijn? En hoe leggen ze aan familie uit wat hun situatie is of hoe de Nederlandse maatschappij werkt? Want ondanks dat familie soms nog niet in Nederland is, stelt familie wel eisen. Zeker in de familiecultuur waar deze jongeren vandaan komen. Uitleggen waarom hun eisen niet bij de situatie passen, is lastig.
In deze folder lees je meer over onze begeleiding aan 18-plussers:
Hulp vragen en informatie
Voor meer informatie kun je terecht bij het Entreeteam van entrea lindenhout.
Wijkteams, jeugdbescherming en (huis)artsen kunnen de begeleiding voor jongvolwassen vluchtelingen van 18 jaar en ouder aanvragen.
Dat kan bij het Entreeteam of via onderstaand aanmeldformulier:
T: 088 356 30 00
E: entreeteam@entrealindenhout.nl