In dit interview met Overheid van Nu belicht YOIN manager Elli Elskamp hoe een kind dat zonder ouders en familie in Nederland is aangekomen, op zijn/haar 18de als ‘volwassen’ wordt beschouwd en dat vanaf die dag alle ondersteuning moet stoppen. En hoe wrang het is dat de gemeenten, die zo vriendelijk waren om voorzieningen te regelen om de alleenstaande kinderen op te vangen en een toekomst te bieden, daarna nog een forse rekening moeten betalen.
In 1 minuut
* Kinderen die alleen in Nederland arriveren, krijgen bij binnenkomst een voogd toegewezen vanuit het rijk. Dat verzorgt stichting Nidos.
* Jongeren tussen de 15 en 18, die een vergunning hebben gekregen, komen terecht in kleinschalige opvangen in Nederlandse gemeenten. YOIN doet dit in de regio Gelderland.
* Na hun 18e worden de jongeren de verantwoordelijkheid van de gemeente waarin zij verblijven. Die moet dan onder andere huisvesting en zorg regelen. Een flinke kostenpost, waardoor het draagvlak om AMV’s op te vangen afneemt. Dit legt weer extra druk op de overgebleven gemeenten.
* Hoe werk je samen in een stelsel dat dit ‘vrijwel onmogelijk’ maakt? Murk: ‘Ik blijf uitleggen dat het komt door het ons opgelegde stelsel, waar we niets aan kunnen doen. Dus dan heeft het ook geen zin om elkaar iets te verwijten.’