• Telefoon 088 356 20 00
  • [javascript protected email address]
YOIN US

Jano & Shiro's gevaarlijke reis voor een beter leven

Jano (18) en Shiro (15) zijn twee broers die samen vluchten als in Syrië de oorlog uitbreekt. De tieners vluchten naar Europa om daar voor henzelf en hun familie een beter leven op te bouwen. Hun reis eindigt in Nederland, maar hun levens hier beginnen niet hetzelfde. Shiro mag gelijk meedoen; hij krijgt begeleiding bij YOIN en mag naar school, maar de net meerderjarige Jano krijgt die kansen niet. Hij moet eerst lang wachten op zijn verblijfsvergunning.

A Brothers' Journey

De short doc A Brothers' Journey volgt de twee broers op hun reis vanaf Syrië tot aan hun eerste jaar in Nederland. Sommige beelden van hun trip zijn door de jongens zelf gefilmd op hun telefoons. Beiden bereiken ze Nederland, maar de gedroomde eindbestemming is minder idyllisch dan de broers hadden verwacht. Door hun leeftijdsverschil worden ze van elkaar gescheiden en beginnen ze hun leven in Nederland met ongelijke kansen.

Shiro krijgt als minderjarige alleenstaande vluchteling bij YOIN een plek om verder op te groeien. Jano is echter net achttien en voor meerderjarigen is het beleid anders. Jano mag niet direct meedoen en gewoon wonen in een gewoon huis, in een gewone straat. Hij moet lang wachten in een asielzoekerscentrum met veel stress over zijn onzekere toekomst en nachtmerries over zijn verleden.

Jano & Shiro - A Brothers' JourneyJano & Shiro - A Brothers' Journey