Er is een belangrijk rapport verschenen van de Kinderombudsman. De conclusie is dat jongeren die alleen in Nederland zijn aangekomen na een vlucht uit gewelddadig gebied, door de Nederlandse overheid te veel aan hun lot worden overgelaten zodra ze 18 worden.
Elli Elskamp, manager YOIN: "Ook vanuit YOIN hebben we aan dit onderzoek meegewerkt. Alle beschreven punten zijn heel herkenbaar en goed om bij elkaar opgesomd te zien. We blijven als YOIN ons onverminderd ervoor inzetten dat de ministeries zich verantwoordelijk maken en dat deze jongeren op dezelfde manier worden behandeld als de kinderen die jeugdzorg ontvangen in Nederland. Dit rapport is een stap in die richting.
Nog meer in de richting zijn enkele gemeenten, die actief de samenwerking organiseren rondom jongeren die 18 worden. Zij plukken daar zelf de vruchten van: de jongeren groeien op tot betrokken en zelfbewuste burgers."
Onmogelijke opgave
YOIN en entrea lindenhout ondersteunen net als 12 andere organisaties de conclusie: jongeren die alleen in Nederland zijn aangekomen en op hun 18de alles zelf moeten kunnen, staan op dit moment voor een onmogelijke opgave. Hun begeleiding moet geborgd worden en blijft nodig tot minstens 21 jaar. De verantwoordelijkheid hiervoor hoort bij één ministerie te liggen.