• Telefoon 088 356 20 00
 • [javascript protected email address]
YOIN US
Begeleid zelfstandig wonen 18+

Zorg om zelfredzaamheid

Er zijn veel AMV jongeren die met hun 18e verjaardag voldoende zijn geland in de Nederlandse maatschappij. Zij kunnen met een gerust hart een zelfstandige toekomst tegemoet.

Soms zijn jonge vluchtelingen van 18 jaar nog onvoldoende zelfredzaam en zijn er te weinig beschermende factoren. Misschien hebben ze vóór hun 18e jaar te kort van begeleiding kunnen profiteren. Of de psychische belasting is nog te groot waardoor hun leerproces moeizaam verloopt. Dan kunnen wij helpen met woonbegeleiding vanaf 18 jaar, zodat ook deze jongeren zonder risico's op weg kunnen naar zelfstandigheid.

Yoin Zelfstandig Wonen Itemfoto

Hoe helpt Begeleid zelfstandig wonen jongvolwassen vluchtelingen vanaf 18 jaar?

In ons Begeleid zelfstandig wonen AMV 18+ ondersteunen wij jongeren met:

 • Het neerzetten en vasthouden van een dagelijkse structuur.
 • Het op orde krijgen van de financiën.
 • Het vinden en onderhouden van een dagbesteding (school en werk).
 • Het vinden en onderhouden van een goed sociaal netwerk.
 • Het algemeen wegwijs worden in de geschreven en ongeschreven regels in Nederland.
 • Hun specifieke hulpvragen door (ernstige) traumatische ervaringen die zich uiten in concentratieproblemen, angstproblemen, nachtmerries en/of herbelevingen.
  Het omgaan met stressvolle situaties en de druk van mensensmokkelaars.
 • Het omgaan met verlieservaringen. Zij hebben gedwongen afscheid moeten nemen van hun familie, vrienden en hun land. Sommige jongeren hebben tijdens de vlucht ook dierbaren verloren door overlijden of uit het oog verloren door de hectiek van de vlucht. Wij helpen hen aandacht te geven aan rouw in een cultuur die andere rituelen heeft.
 • Hun eigen weg te vinden binnen twee culturen en om hun eigen identiteit te kunnen vormen. Deze jongeren komen uit een familiecultuur waarbij de familie de doelen stelt, ook wanneer de jongere ver weg is. Het is voor een jongere heel moeilijk om zelf aan familie uit te leggen hoe zijn situatie in Nederland is en hoe de Nederlandse maatschappij werkt. Zeker wanneer de doelen die de familie stelt niet passen bij de situatie waarin de jongere zich bevindt. Wij helpen hen om hun familie uit te leggen hoe de situatie in Nederland is.

Hulp vragen en informatie

Wijkteams, jeugdbescherming en (huis)artsen kunnen voor jongvolwassen vluchtelingen van 18 jaar en ouder, de hulp van Begeleid zelfstandig wonen aanvragen bij het Entreeteam:
T 088 356 30 00 E entreeteam@entrealindenhout.nl
Of met onderstaand formulier.
Bij het Entreeteam kun je ook voor meer informatie terecht.